Ακολουθεί το κείμενο-τοποθέτηση της ομιλίας του Βαρδιάμπαση Κωνσταντίνου στη Γ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) της 6ης και 7ης Απριλίου 2024
Κύριε Πρόεδρε της συνέλευσης και κ. Πρόεδρε του Π.Φ.Σ. θα ήθελα πριν μιλήσω ως αντιπρόσωπος να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά ως Πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου για ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει σαν Σύλλογο και σαν κοινωνία τα τελευταία χρόνια, ιδίως όμως τους τελευταίους μήνες σε πολύ σημαντικό βαθμό.
Δεν αφορά αμιγώς το φαρμακευτικό επάγγελμα, ωστόσο αξιοποιώ τη δυνατότητα που μου δίνεται μέσα από αυτό το ιερό βήμα του Π.Φ.Σ., για να αναφέρω μια κατάσταση που αφορά το γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας το οποίο πια βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λειτουργίας. Ως Φ.Σ. Ρεθύμνου έχουμε συμμετάσχει σε όλες τις διασκέψεις με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής μας, τον Δήμαρχο, την Περιφέρεια, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τις Ενώσεις Ιατρών, και πλέον αυτή τη στιγμή θα αναφέρω έτσι πολύ σύντομα ότι με το οργανόγραμμα του 2012 η Παθολογική κλινική θα έπρεπε να έχει 8 παθολόγους, έχει 1. Η Ογκολογική κλινική μόλις έκλεισε με την παραίτηση του τελευταίου ογκολόγου οπότε το σύνολο των ογκολογικών ασθενών του νομού απευθύνονται σε άλλους νομούς. Η Ορθοπεδική κλινική έχει μείνει με 3 ενώ θα έπρεπε να έχει 10. Η Χειρουργική κλινική επίσης με 3, τα ΤΕΠ με 1 και η κατάσταση να μη συνεχίζω καταλαβαίνετε πού είναι. Έχουμε μηχανήματα όπως για παράδειγμα μαγνητικό τομογράφο που δεν υπάρχει κανείς για τα χειριστεί.
Φαίνεται παράδοξο ότι μιλάω γι’ αυτό το πράγμα ενώ μας απασχολούν κι εμάς στον κλάδο μας ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως όλα αυτά τα επιμέρους που αναφέρθηκαν στα οποία θα κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά μετά. Ωστόσο είναι πεποίθησή μου και πεποίθηση όλων μας ότι δεν είμαστε αποκομμένοι ως κλάδος από την κοινωνία και δεν είμαστε αποκομμένοι από το σύστημα υγείας στο οποίο μαζί με τους συμπολίτες μας θα πρέπει να διεκδικούμε μια καλύτερη κατάσταση κι αυτό προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε έχουμε συμμετάσχει σε δυο μεγάλες κινητοποιήσεις όπου το σύνολο των φαρμακείων του νομού ήταν κλειστά εντελώς, διεκδικώντας τα αυτονόητα τα οποία δεν χρειάζεται να τα αναφέρω αναλυτικά.
Ως αντιπρόσωπος λοιπόν τώρα θέλω να αναφερθώ κάνοντας μια πολύ σύντομη επισκόπηση των όσων αναφέρθηκαν από τους προλαλήσαντες και όσον αφορά όλα τα επιμέρους ζητήματα όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες, ο ΕΟΠΥΥ, αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε με τον Κώδικα Δεοντολογίας, αυτά που ήδη έχουν συμβεί, και όπως τα επέκτεινε ο καθένας στην ομιλία του δίνοντας πολλές φορές και τον πολιτικό του προσανατολισμό ή το κομματικό χρώμα ενδεχομένως, ανάλογα με την πεποίθησή του το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμοστούν, εγώ θέλω να πω το εξής.
Ότι το φαρμακείο ήταν, είναι και θα είναι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αυτό δεν συμβαίνει επειδή πάμε να υποκαταστήσουμε την ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας στη χώρα.
Το φαρμακείο είναι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και νομικά ήδη, αλλά είναι γιατί έτσι συμβαίνει και δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, γιατί στη διαφορετική περίπτωση θα ήταν μια ελεύθερη αγορά, θα ήταν μια χαοτική κατάσταση, στην οποία όλοι ξέρουμε μέσα μας όποιος κι αν είναι ο κομματικός μας προσανατολισμός, ότι δεν έχουμε καμία τύχη να επιβιώσουμε διαφορετικά.
Και ενώ είναι υπό διάλυση η ανυπαρξία η δευτεροβάθμια και η πρωτοβάθμια, εμείς παραδόξως είμαστε οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που κυνηγάμε να ενταχθούμε στην πρωτοβάθμια. Και για να επανέλθω στο Ρέθυμνο, στο νομό Ρεθύμνου δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης γιατρός καμίας ειδικότητας σήμερα που να έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή να είναι προσωπικός γιατρός. Κι εμείς κυνηγάμε το ανάποδο παραδόξως. Κι αυτό δεν συμβαίνει επειδή θέλουμε να βοηθηθούμε οικονομικά, αυτό είναι το θετικό πρόσημο αλλά δεν είναι η αιτία, δεν είναι ο αυτοσκοπός.
Και αυτό είναι το ιδεολογικό πρόσημο το οποίο και ο Γιάννης ο Δαγρές προσπάθησε αναλυτικά να περιγράψει στην ομιλία του.
Κυνηγάμε λοιπόν την ένταξή μας στην πρωτοβάθμια, κυνηγάμε τις υπηρεσίες για τρεις βασικούς λόγους.
- Θεσμικά, διότι ο Π.Φ.Σ. είναι θεσμός και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι είναι θεσμός.
- Eπιστημονικά διότι το λέει η επιστήμη κι έτσι εφαρμόζεται η επιστήμη παγκοσμίως και έτσι προχωράει και η εξέλιξη της επιστήμης.
- Λειτουργικά διότι πραγματικά τα φαρμακεία είναι οι χώροι που είναι πιο κοντά στον κόσμο, που έχουν την ευκολότερη πρόσβαση κι όλα αυτά που λέμε και ξαναλέμε να μην τα αναλύουμε τώρα.
Επομένως πάνω σε αυτούς τους τρεις πυλώνες θα πρέπει να χτίσουμε και ορθώς χτίζουμε και προχωράμε. Το αν και πώς και με ποιο τρόπο θα επιβαρύνεται οικονομικά ο πολίτης ή το σύστημα υγείας ή ο κρατικός προϋπολογισμός και σε ποιο βαθμό, εκεί ναι να διαφωνήσουμε, με βάση το ρεαλισμό όμως και την πραγματικά δύσκολη κατάσταση της χώρας, η οποία επίσης είναι αληθής και δεν πρέπει να την κρύβουμε κάτω από το χαλί διότι όταν κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί τότε έρχονται και σε καταπλακώνουν μετά ακόμα περισσότερο.
Ανεξαρτήτως του πού προσανατολίζεται πολιτικά. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούμε να προχωράμε. Και επειδή από το πρώτο μνημόνιο , όλα όσα συζητάμε σήμερα έχουν να κάνουν με εύρεση τρόπων να ανακόψουμε, να μετριάσουμε να ισοσκελίσουμε τη ζημιά που πάθαμε από τον πρώτο μνημονιακό νόμο τον 3918/11, έως όλους τους επόμενους, και ενώ πολύ σωστά είπε ο κ. Σοφιανόπουλος ας πούμε ότι το Ζοκορ, η συνταγή με τα Ζοκορ ναι αλλά το Ζοκορ του 1 ευρώ υποκαθίσταται από την πιταβαστατίνη των 30 ευρώ ή από την ροσουβαστατίνη που επιβαρύνει τον ασθενή πλέον με τα 3 ευρώ πλαφόν συν τη συμμετοχή.
Αλλά η κοινή παραδοχή όλων μας πρέπει να είναι αυτή :
- ότι το φαρμακείο είναι πρωτοβάθμια,
- ότι το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό
- κι ότι είμαστε μέρος της δημόσιας υγείας.
Σε αυτούς τους βασικούς άξονες θα χτιστεί αύριο και ο Κώδικας Δεοντολογίας και αυτό που πρέπει να συζητάμε είναι η ιδεολογική ταυτότητα του φαρμακευτικού κλάδου ο οποίος συμπαγής πάνω στους βασικούς πυλώνες και στους βασικούς άξονες θα πρέπει να προχωράει και να χτίζει το μέλλον του φαρμακείου.
Ευχαριστώ πολύ
Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος,
Τακτικός αντιπρόσωπος Φ.Σ. Ρεθύμνου
Πρόεδρος Φ.Σ. Ρεθύμνου