Συνέντευξη Βαρδιάμπαση – Κακονίκου στο Newsit για τη διάθεση self test, για τον COVID-19, από τα φαρμακεία

O Kωνσταντίνος Βαρδιάμπασης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου και εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, και ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μίλησαν στη δημοσιογράφο Δήμητρα Τριανταφύλλου και το newsit.gr, με αφορμή τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη δωρεάν διάθεση self test για τον COVID-19 στους πολίτες από τα φαρμακεία.

Ο Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης αποσαφηνίζει για ποια τεστ μιλάμε, πως λειτουργούν αυτά και τι μπορεί να γίνει με τη χρήση τους στην Ελλάδα:

Μέχρι τώρα τα φαρμακεία στην Ελλάδα δεν διακινούσαν, κακώς και παραδόξως, λόγω απαγόρευσης διακίνησης και πώλησης τους, αυτά τα τεστ. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες φαρμακοποιοί δεν έχουμε καθόλου εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας τους. Δεδομένου ότι δεν μιλάμε για μοριακά τεστ αλλά για rapid εδώ έχουμε δύο κατηγορίες – τα rapid test αντιγόνου και τα rapid test αντισωμάτων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει τα τελευταία, μιας και έχουν υψηλό ποσοστό λάθους και ειδικά στους ασυμπτωματικούς φορείς ή σε όσους νοσούν ελαφρά. Είναι χρήσιμα μόνο σε μεγάλη κλίμακα για να δίνουν ποσοστά που βοηθούν τους λοιμωξιολόγους να έχουν μια καθαρή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα.

Τα test αντιγόνου, για τα οποία φανταζόμαστε ότι μιλά η κυβέρνηση, είναι γρήγορα και πιο αξιόπιστα. Όμως, η δειγματοληψία τους, αν μιλάμε για αυτά τα test που γίνονται με μπατονέτα στο φάρυγγα, θα είναι δύσκολη για μερίδα του κοινού. Αν η μπατονέτα δεν εισαχθεί σωστά, δίνει λάθος αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε ότι πρόσφατα κυκλοφόρησαν rapid test αντιγόνου με δείγμα σιέλου. Αυτά είναι πραγματικά εύκολα στη χρήση. Δεν γνωρίζουμε όμως και για αυτά περισσότερες λεπτομέρειες για την ευαισθησία και την αξιοπιστία τους.

Άρα, οι φαρμακοποιοί πρέπει να μάθουμε όλες τις προδιαγραφές τους, για ποια τεστ μιλάμε και πως πραγματοποιούνται, για να μπορούμε να βοηθήσουμε με τη σειρά μας το κοινό.

Πρόκειται πάντως για μια πολύ καθυστερημένη κίνηση στην Ελλάδα. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει ένα χρόνο πριν. Θα μας είχε γλυτώσει από πολλά. Όπως και να έχει, έστω και τώρα, είναι ένα σωστό μέτρο επί της αρχής και πολύτιμο, ειδικά για τους πολίτες που ζουν στην επαρχία και δεν έχουν την ίδια εύκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Μάλιστα, εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να πωλούνται αυτά τα τεστ για να τα αγοράζουν τόσο οι τουρίστες όταν θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και όσοι ζουν στη χώρα μας και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Ξέρετε πόσοι ξένοι πολίτες ζουν μόνιμα στην Κρήτη και δεν έχουν ΑΜΚΑ; Η τιμή τους στις γειτονικές χώρες κυμαίνεται από 5 ως 10 ευρώ.

Τέλος, είναι σημαντικό πριν αρχίσουν να διατίθενται αυτά τα τεστ, να πάρουν έγκριση από τον ΕΟΦ και αυστηρό κωδικό προϊόντος για να μην έχουμε παρατράγουδα με παραεισαγωγές και τεστ μαϊμού.

Ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, εκφράζει τον αιφνιδιασμό των φαρμακοποιών από την ανακοίνωση της Παρασκευής:

Πρόκειται για μια ανακοίνωση που μας έπιασε εξ απήνης. Την ακούσαμε και εμείς χθες (σ.σ. την Παρασκευή 19-03-2021) για πρώτη φορά. Δεν είχε προηγηθεί κάποια συζήτηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Σήμερα εκδώσαμε ανακοίνωση στην οποία αναφέρουμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος.

Αποφασίσαμε να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Υγείας. H επιλογή της κυβέρνησης όπως ανακοινώθηκε χθες, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης των test.

Πηγή: Newsit.gr

Pin It on Pinterest

Scroll to Top