Στο πλαίσιο του 16ου HEALTH-EXPO (15-16 Φεβρουαρίου 2025), ο Γιάννης Δαγρές, Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη τοποθέτηση για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα Φαρμακεία, τη μέχρι τώρα εξέλιξή τους, και τη στρατηγική ένταξής τους στο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας, βιωσιμότητας και μελλοντικής ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου.
Ακολουθεί τμήμα της τοποθέτησης-εισήγησης όπως παρουσιάστηκε στο 16ο HEALTH-EXPO όπου αναλύεται πώς οι υπηρεσίες Φαρμακείου, από την πρώτη τους αναγνώριση μέχρι τις πιο πρόσφατες θεσμικές εξελίξεις, αποκτούν ρόλο απαραίτητο αλλά όχι από μόνες τους ικανό να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του, τονίζοντας την ανάγκη να πλαισιωθούν από σταθερές φαρμακοοικονομικές και θεσμικές βάσεις.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ:
Πώς εντάσσονται αυτές στο γενικό πλαίσιο λειτουργίας και προοπτικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης
ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
- Από το 2017 και μετά αναγνωρίστηκαν νομοθετικά, επί της Αρχής, οι υπηρεσίες από τα Φαρμακεία.
- Η εποχή covid-19 (2019-2024) έδωσε στον κλάδο μας την ευκαιρία να διεισδύσουμε ακόμα πιο βαθιά και ευρέως στις υπηρεσίες υγείας.
- Θεσμοθετήθηκαν 5 τέτοιες αποζημιούμενες υπηρεσίες την περίοδο εκείνη, όλες πανελλαδικής εμβέλειας, και αυτό κατέγραψε στη συνείδηση του κόσμου αλλά και της Πολιτείας την αναγκαιότητα πρωταγωνιστικής συμμετοχής των Φαρμακείων σε αυτές, ως απαραίτητων και αναντικατάστατων για την πρόσβαση του πληθυσμού σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας.
- Και υπάρχουν επιπλέον σήμερα, αναγνωρισμένα μεν αλλά όχι ακόμα αποζημιούμενα, και:
- Αρχικά (νομοθετήθηκε πρώτη) η αναγνώριση της διενέργειας του εποχιακού αντιγριπικού εμβολιασμού και του εμβολιασμού για τον τέτανο,
- Στη συνέχεια (νομοθετήθηκε πρόσφατα) η διενέργεια όλων των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού Ενηλίκων.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ:
Το μοναδικό πλεονέκτημα των Φαρμακείων είναι ότι:
- Είναι πολλά
- Είναι παντού και ομοιόμορφα κατανεμημένα στην Επικράτεια
- Αποτελούν υπεύθυνες, βάσει Νόμου, δομές παροχής υπηρεσιών (λόγω ανεξάρτητης διαχείρισης και ιδιοκτησίας από επιστήμονα φαρμακοποιό που εργάζεται με νομοθετημένη ευθύνη μέσω Κώδικα Δεοντολογίας).
Η νομοθετημένη ευθύνη, είναι το χαρακτηριστικό που καθιστά το Φαρμακείο μία δομή Υγείας, το διαφοροποιεί δηλαδή συστημικά από τα κοινά εμπορικά καταστήματα. Με άλλα λόγια σημαίνει ότι όχι μόνο δεν είμαστε εμπορικά καταστήματα αλλά ούτε ο Νομοθέτης μας θεωρεί ή μας αντιμετωπίζει ως τέτοια. Μας κατατάσσει επισήμως στις Δομές Υγείας.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:
Για να διενεργηθούν και να αποζημιωθούν οι υπηρεσίες των Φαρμακείων από την Πολιτεία χρειάζονται απαραίτητα οι εξής 2 προϋποθέσεις:
- Αναγνώριση-Τυποποίηση: Να αναγνωρίζονται και να διενεργούνται δηλαδή με τον ίδιο προκαθορισμένο τρόπο από όλους τους συναδέλφους.
- Συλλογικές Συμβάσεις: Να διενεργούνται δηλαδή και να αποζημιώνονται με τους ίδιους προκαθορισμένους κοινούς και δεσμευτικούς όρους και προϋποθέσεις ισότιμα από όλα τα Φαρμακεία ανεξαιρέτως (ειδικά στο σκέλος της διατίμησης ακριβούς και σαφούς τιμής αποζημίωσης χωρίς δικαίωμα παρέκκλισης). Χωρίς δηλαδή δυνατότητα για φανερές ή αφανείς διακρίσεις και αποκλεισμούς αναμεταξύ Φαρμακείων.
ΣΤΟΧΟΙ – ΠΛΑΙΣΙΟ – Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑ:
- Κύριος και πρωταρχικός στόχος είναι οι υπηρεσίες υγείας εκείνες που θα είναι απευθείας συνδεδεμένες με το φάρμακο και τη φαρμακοθεραπεία. Όπως είναι η φαρμακευτική φροντίδα και η ενημέρωση του φακέλου ασθενούς στο σκέλος της φαρμακοθεραπείας.
- Ο λόγος είναι ότι αυτού του είδους οι υπηρεσίες (οι συνδεδεμένες με το φάρμακο και τη φαρμακοθεραπεία) είναι απαραίτητες στο Σύστημα Υγείας, αλλά ταυτόχρονα από τη φύση τους αποκλειστικές για εμάς τους φαρμακοποιούς και μη αντιγράψιμες από τρίτους. Προσδίδουν δηλαδή παγιωμένο επιπλέον κύρος και ισχύ.
- Παράλληλος στόχος είναι φυσικά και η συμμετοχή μας, με όσο πιο ενεργό και πρωταγωνιστικό τρόπο είναι δυνατό, σε γενικότερες υπηρεσίες υγείας, όπως εκείνες της εποχής covid-19 ή πρόληψη του Ca Παχέος Εντέρου, ανεξάρτητα αν αυτές διενεργούνται ή δύνανται να διενεργηθούν και από άλλες δομές (πχ. κάποιες ειδικότητες ιατρών ή διαγνωστικά κέντρα).
Παρ’ όλ’ αυτά, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι το κεφάλαιο «υπηρεσίες από τα Φαρμακεία» αρκεί μόνο του για να στηρίξει τη βιωσιμότητα του κλάδου μας ή να δώσει προοπτική για το μέλλον του.
Οι υπηρεσίες από τα Φαρμακεία είναι μεν απαραίτητη όχι όμως ικανή συνθήκη, για τη βιωσιμότητα ή το μέλλον του Φαρμακείου. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Επειδή το κυρίαρχο στοιχείο για τη βιωσιμότητα και το μέλλον ήταν ανέκαθεν και θα είναι για πάντα τα φαρμακοοικονομικά (ποσοστό κέρδους, ΦΥΚ) και τα θεσμικά ζητήματα (ιδιοκτησιακό, αδειοδοτικό-χωροταξικό, ωραριακό, λειτουργικό καθεστώς).
Α) Διότι μόνο αυτά διασφαλίζουν ότι όλα τα Φαρμακεία δύνανται να λειτουργήσουν ισότιμα και έτσι με τις ίδιες εγγυήσεις επιβίωσης και ανάπτυξης, χωρίς εσωτερικούς ενδοκλαδικούς κανιβαλισμούς που μπορούν να διχάσουν και να αποδυναμώσουν τον κλάδο, με συνέπεια στο τέλος να πλήξουν (οι εσωτερικές διακρίσεις) όλα ανεξαιρέτως τα Φαρμακεία, ευνοούμενα και αδικημένα από τυχόν διακρίσεις, εξαιτίας:
-
- Της μείωσης της διαπραγματευτικής ισχύος του κλάδου απέναντι στην Πολιτεία
- και παράλληλα της αύξησης της τρωτότητας του κλάδου απέναντι σε έτερους τρίτους εξωκλαδικούς παράγοντες, πχ. Αλυσίδες Φαρμακείων, Σούπερ-Μάρκετ, Εταιρείες Φαρμάκων και Παραφαρμάκων,
B) Επειδή οι τυχόν απώλειες στα φαρμακοοικονομικά και θεσμικά ζητήματα είναι από τη φύση τους τόσο ευρείες σε έκταση και δραματικές σε ισχύ, που όλες οι υπηρεσίες του κόσμου δεν δύνανται να τις ισοσκελίσουν, και όλες οι ατομικές προσπάθειες ενός μεμονωμένου ή λίγων μεμονωμένων Φαρμακείων δεν έχουν τη δύναμη να σώσουν τον κλάδο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
-
- Η απώλεια κοντά 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα Φαρμακεία, λόγω της μείωσης του ποσοστού κέρδους μας το 2014, είναι πλέον πασιφανές ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί ούτε σε ένα μικρό κλάσμα της από τα επιπλέον έσοδα αθροιστικώς όλων των υπηρεσιών που διενεργούμε ή θα διενεργήσουμε.
Και αυτή η εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη καθώς εκείνη η απώλεια είναι μόνιμη και σταθερή κάθε χρόνο, ενώ τα έσοδα από τις υπηρεσίες σε πλείστες περιπτώσεις είναι μόνο προσωρινά για μικρή περίοδο (βλ. υπηρεσίες covid-19). - Καταγράφεται και έτσι έχει πλέον διαπιστωθεί ότι σε άλλες χώρες, όπως πχ. στην Αγγλία, που τα Φαρμακεία διενεργούν από πολύ παλαιότερα πολύ περισσότερες υπηρεσίες, συγκριτικά με την Ελλάδα, αυτό καθόλου δεν τους έσωσε από το να κλείνουν συνεχώς και σωρηδόν Φαρμακεία, λόγω αδυναμίας οικονομικής επιβίωσης, και να αναγκαστούν οι εκεί συνάδελφοι να οδηγηθούν σε κινητοποιήσεις Εθνικής Κλίμακας εξαιτίας της δυσκολίας οικονομικής επιβίωσης των εκεί Φαρμακείων, τον περασμένο Νοέμβριο, τις πρώτες μετά από πάρα πολλά χρόνια, παρά τις τόσες πολλές και εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχουν, τόσα χρόνια τώρα.
- Η απώλεια κοντά 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα Φαρμακεία, λόγω της μείωσης του ποσοστού κέρδους μας το 2014, είναι πλέον πασιφανές ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί ούτε σε ένα μικρό κλάσμα της από τα επιπλέον έσοδα αθροιστικώς όλων των υπηρεσιών που διενεργούμε ή θα διενεργήσουμε.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο από την ομιλία του Γ. Δαγρέ εδώ
Πηγή: Χαραμή ΑΕ