Δαγρές στον ΣΚΑΪ-RADIO: α) Απαιτείται προστασία των φαρμακοποιών. β) Διεθνείς Παραγωγοί κερδοσκοπούν σε μάσκες-αντισηπτικά.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ:

Τα Φαρμακεία είναι οργανικό κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και ταυτόχρονα οι πιο εύκολα προσβάσιμες δομές του Συστήματος Υγείας στο κοινό. Πολύ ευκολότερα προσβάσιμα από τα Νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας.

Οπότε η κίνηση του κοινού στα Φαρμακεία, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες δραματικά.

Τα Φαρμακεία είναι το πρώτο φίλτρο του κοινού στο Σύστημα Υγείας, αυτό δηλαδή που υποδέχεται πρώτο απ΄ όλες τις δομές, και συνάμα πρώτο με διαφορά σε όγκο επισκέψεων κοινού, που ανησυχεί μήπως έχει μολυνθεί ή μήπως κινδυνεύει να μολυνθεί.

Άρα οι φαρμακοποιοί, πολλοί από τους οποίους είναι οι ίδιοι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτή την εποχή επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλο φόρτο εργασίας, και μάλιστα εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή σε υπερ-αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν και οι ίδιοι.

– Οπότε υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο, και μάλιστα πιθανόν και άμεσα, οι φαρμακοποιοί να ξεκινήσουν να εξυπηρετούν, να υποστηρίξουν και να καθοδηγούν τον κόσμο, μεταξύ άλλων μέτρων που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, και πίσω από θυρίδες (κλειστές πόρτες ή/και πίσω από κατεβασμένα κάγκελα).

– Αυτή τη στιγμή πάντως έχουν ήδη δωθεί στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες πώς να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τα Φαρμακεία τους, και τους πολίτες, απέναντι σε πιθανούς κινδύνους μόλυνσης λόγω αυξημένης προσέλευσης στα Φαρμακεία.

(Σ.Σ.: Δείτε εδώ τις από 12-3-2020 οδηγίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) για την προστασία των φαρμακοποιών και των πολιτών από τον κορονοϊό.)

(Σ.Σ.: Δείτε εδώ τις από 13-3-2020 οδηγίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ-ΝΠΔΔ)) για την προστασία των φαρμακοποιών και των πολιτών από τον κορονοϊό.)

Για λόγους ασφαλείας πρωτίστως των ίδιων των φαρμακοποιών, ώστε να έχουν έτσι τη δυνατότητα μετά να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ:

Η επάρκεια φαρμάκων στα Φαρμακεία αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί από την υγειονομική αναστάτωση λόγω του κορονοϊού.

– Εκεί που υπάρχει, και αναμενόμενα, ζήτημα επάρκειας είναι στα υλικά προστασίας όπως μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα. Παρόλο που η παραγωγή αντισηπτικών και η εισαγωγή μασκών προσφέρουν συνεχή και αυξημένη τροφοδοσία στα Φαρμακεία, αυτό δεν αρκεί για να καλύψει την απροσδόκητα και κατά πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά αύξηση της ζήτησης.

– Για την όσο το δυνατόν αποφόρτιση της πίεσης αυτής από την αυξημένη ζήτηση, τα Φαρμακεία διαθέτουν πλέον εγκεκριμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.) συνταγές παρασκευής αντισηπτικών σκευασμάτων.

– ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΜΩΣ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ, ΉΤΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ.

– Υπάρχουν ανησυχητικά αυξανόμενα δείγματα ότι μεγάλη μερίδα παραγωγών/διακινητών μασκών και υλικών παρασκευής αντισηπτικών διαλυμάτων του εξωτερικού, ειδικά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΩΝΤΑΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ.

Αυτή είναι και η κύρια αιτία, η παρατηρούμενη δηλαδή κερδοσκοπία παραγωγών του εξωτερικού, της μεγάλης αύξησης τιμών σε αυτά τα αγαθά που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

 

Ακούστε το ηχητικό,

από την εκπομπή ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΣΚΑΪ-RADIO, Παρασκευή 13-3-2020, 21:15)

με τον δημοσιογράφο κο. Βασίλη Κουφόπουλο,

εδώ:

Pin It on Pinterest

Scroll to Top