Γιάννης Δαγρές στο ALPHA RADIO για τις εκτεταμένες ελλείψεις φαρμάκων

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και Ταμίας του ΦΣΑ Γιάννης Δαγρές, σε συνέντευξη που έδωσε στο ALPHA RADIO ενημερώνει για τους λόγους που παρατηρείται εκτεταμένη έλλειψη αρκετών φαρμάκων:

 

«Οι επανεξαγωγές είναι ένας από τους λόγους που έχουμε ελλείψεις φαρμάκων. Επανεξαγωγές σημαίνει ότι τα φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα, επανεξάγονται στο εξωτερικό και δεν μένουν στον Έλληνα ασθενή. Είναι μια πρακτική που οφείλεται εν μέρει στο ότι η Ελλάδα έχει φτηνές τιμές φαρμάκων, ενώ σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό οι τιμές είναι ποιο ακριβές από την Ελλάδα, συνεπώς αυτοί που τα επανεξάγουν, οι οποίες είναι κυρίως φαρμακαποθήκες, κερδίζουν τη διαφορά. Είναι μια νόμιμη διαδικασία, δεν είναι μια παράνομη διαδικασία. Αλλά δε σημαίνει ότι το νόμιμο δεν έχει κάποιο κοινωνικό και υγειονομικό αντίκτυπο. Γιατί όταν τα φάρμακα αυτά επανεξάγονται, προφανώς δε χρησιμοποιούνται από τον Έλληνα ασθενή και συνεπώς θα λείψουν από τον Έλληνα ασθενή.

 

Επανεξαγωγή γίνεται σε όλο το φάσμα των ασθενειών και ειδικά των χρόνιων ασθενειών. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, δεν είναι τωρινό, αλλά το πρόβλημα συνολικά έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο από το 2012, με εξάρσεις και υφέσεις.»

 

Σε ερώτηση για το αν ο ΕΟΦ κάνει παρεμβάσεις για να περιορίσει τις ελλείψεις των φαρμάκων, απάντησε σχετικά:

 

«Κατά κανόνα οι παρεμβάσεις που κάνει η πολιτεία, γίνονται όταν βγαίνουμε εμείς οι φαρμακοποιοί και διαμαρτυρόμαστε. Η δουλειά μας δεν είναι να κάνουμε μπαλώματα ώστε να λύνουμε το πρόβλημα προσωρινά και να επανέρχεται. Ο ρόλος μας είναι, να μπορούμε να δώσουμε μια πιο μόνιμη λύση στο θέμα και εμείς έχουμε προτείνει στην πολιτεία το πως μπορούν να δοθούν μόνιμες λύσεις στο θέμα, η οποία δυστυχώς ακόμα δε τις έχει ακόμα υιοθετήσει.»

 

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη παρακάτω:

 

Pin It on Pinterest

Scroll to Top