Γιώργος Βογιατζής για δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία, μόνο με επίδειξη ΑΜΚΑ 08/10/2024

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ξεκινήσει και φέτος στη χώρα μας και είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών της γρίπης. Οι φαρμακοποιοί μέσω του iatropedia.gr προσφέρουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διαδικασία, ώστε κανείς να μη χάσει την ευκαιρία να εμβολιαστεί.

Κατά την περίοδο αυτή, πλήθος ενημερωτικού υλικού, επιστημονικών άρθρων και διαφημιστικών μηνυμάτων μας θυμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, μιας αναπνευστικής λοίμωξης που προκαλείται από ιό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Τι είναι η εποχική γρίπη;

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία επηρεάζει το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (μύτη, λάρυγγας, τραχεία και πνεύμονες). Εμφανίζεται κυρίως το χειμώνα και προκαλείται από τρεις τύπους ιών: Α, Β και C. Οι τύποι Α και Β είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες περιπτώσεις εποχικής γρίπης.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα από το φτέρνισμα ή το βήχα, αλλά και με την επαφή χεριών με μολυσμένες επιφάνειες, όταν αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Οι ενήλικες μπορούν να μεταδίδουν τον ιό από μία ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έως 7 ημέρες μετά, ενώ τα παιδιά και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για περισσότερο διάστημα.

 

 

Βογιατζής Γιώργος – Φαρμακοποιός
Αντιπρόεδρος Φαρμ. Συλλόγου Μαγνησίας (ΦΣΜαγν.-ΝΠΔΔ)
Εκλέκτορας Πανελλήνιου Φαρμ. Συλλόγου
(ΠΦΣ-ΝΠΔΔ).

 

Συμπτώματα και επιπλοκές της γρίπης

Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ξηρό βήχα, καταρροή, μυαλγίες και κόπωση. Στα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανιστούν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία και διάρροια. Η πλειοψηφία των υγιών ατόμων αναρρώνει πλήρως, όμως οι ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, με συχνότερη την πνευμονία. Αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος, και άλλες αναπνευστικές ή καρδιακές επιπλοκές μπορούν επίσης να προκύψουν σε άτομα με χρόνια νοσήματα.

Προληπτικά μέτρα και αντιγριπικός εμβολιασμός

Η τήρηση των προληπτικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών, η αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα και η κάλυψη του στόματος κατά το βήχα είναι κρίσιμα για την αποτροπή εξάπλωσης της γρίπης. Ο εμβολιασμός είναι ωστόσο ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και συνιστάται να γίνεται τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, καθώς χρειάζονται δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν αντισώματα.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται σε όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών και σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών. Άτομα όλων των ηλικιών με χρόνιες παθήσεις και οι επαγγελματίες που φροντίζουν ευάλωτους πληθυσμούς καλούνται επίσης να εμβολιαστούν.

Πρόσβαση στον εμβολιασμό

Η πρόσβαση στο αντιγριπικό εμβόλιο είναι ευκολότερη από ποτέ, αφού μπορεί κανείς να το κάνει και στα φαρμακεία μόνο με το ΑΜΚΑ του, χωρίς ιατρική συνταγή. Οι φαρμακοποιοί, στο πλαίσιο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμβάλλουν καθοριστικά στη διευκόλυνση του αντιγριπικού εμβολιασμού, ενισχύοντας την εμβολιαστική κάλυψη και βοηθώντας στη μείωση των σοβαρών κρουσμάτων και των εισαγωγών σε νοσοκομεία.

Πηγές: www.iatropedia.gr | www.newsit.gr

Pin It on Pinterest

Scroll to Top